‘We moeten ons brein blijven prikkelen’

Het was een terloopse opmerking van één van onze collega’s, maar hij zit al een tijdje opgeslagen in mijn brein. ‘Ik doe alles met de fiets. Dat kost energie, maar het levert me ook weer nieuwe energie op’. Ik moet er steeds opnieuw aan denken. Want ik weet dat ze helemaal gelijk heeft.

Waarom zeg ik dit hier nu op deze plek? Omdat ik recent een interview las met de bekende neuropsycholoog Erik Scherder. De ‘breinprofessor’, zoals hij ook wel wordt genoemd, zegt ook nadrukkelijk dat bewegen heel goed is voor een mens. En hij stelt in één adem vast dat veel mensen tegenwoordig veel te weinig bewegen. Erik Scherder is 66 jaar en is formeel met pensioen; hij ontvangt al AOW. Maar dat weerhoudt hem er allerminst van om ‘gewoon’ te blijven doorwerken; als hoogleraar geeft hij nog altijd colleges aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Behalve dat hij dat leuk vindt is er nog een andere drijfveer voor hem: ‘Niet meer werken is vaak het begin van het einde, want met de hersenen gaat het vervolgens bergafwaarts. Dat heeft onderzoek uitgewezen.’

Dat het werken hem ook op zijn leeftijd nog altijd goed afgaat, is volgens Scherder te danken aan zijn ‘sportieve’ levensstijl. De neuropsycholoog fietst per dag minimaal een uur naast andere vormen van lichaamsbeweging als traplopen. Hij vertelt dat het, om gezond te blijven, nodig is om minimaal vijf keer per week een half uur achter elkaar te bewegen. En om ook het brein fit te houden. Hij komt tot een opmerkelijke constatering: ‘Als we allemaal een actieve levensstijl zouden hebben, dan zijn er in 2050 ruim 14 miljoen minder mensen met Alzheimer’.

Activiteiten

Ik geloof in zijn stelling, want hij zegt hiermee eigenlijk dat beweging en prikkeling niet alleen goed zijn voor het lichaam, maar ook voor de geest. En dat is juist ook de reden dat wij bij Welstee veel met onze bewoners in de weer zijn. Uitstapjes, wandelen en duofietsen, maar ook met muzikale en andere activiteiten waardoor het brein zoveel mogelijk wordt geactiveerd. Dat komt de mensen zeer ten goede, is onze ervaring.

Daarom, zo is mijn voornemen, ga ik dit jaar ook meer bewust bewegen: meer wandelen en meer fietsen. Ik prijs me daarnaast gelukkig dat ik als directeur van Welstee en een jaar jonger dan Erik Scherder mij dagelijks nog volop kan uitleven in mijn werk. Het managen van de twee prachtige zorgvilla’s Huize den Oostenborgh in Ootmarsum en Villa Meijling in Borne is voor mij elke dag weer een feestelijke uitdaging. Dat houdt mij scherp van geest. Mijn brein wordt door uitdagingen geprikkeld en geactiveerd. Een perfecte wisselwerking. Daarom: we moeten actief blijven. Dat kost inderdaad energie. Maar het levert minstens zoveel, zo niet meer, op. Aan plezier in het leven en in het werk. Ik ben er, net als onze collega en Erik Scherder, van overtuigd. We moeten ons zelf blijven prikkelen’. Dat geldt voor u, voor mij, voor iedereen.

Bert Kolfoort,
directeur Welstee